Livrăm gratuit în raza municipiului Chișinău comenzile ce depășesc valoarea de 500 lei.

Telefon

022011082

Ore de lucru

09:00 - 18:00

Telefon

022011082

0

Îngrijirea corectă a oilor în perioada de gestație

11 Feb 2022

Hrănirea oilor în perioada gestației

La ovine, gestația are o durată medie de 150 de zile, cu limite cuprinse între 144-155 de zile, durata gestaţiei este mai scurtă la oile  cu gemeni, la cele cu o bună stare de întreţinere, precum şi la oile ce produc miei de sex femel. După scurgerea celor 150 de zile de gestaţie, la oi se vor putea observa semnele fătării: lăsare pronunţată a abdomenului, adâncirea scobiturii flancului şi la baza cozii, mărirea în volum a glandei mamare , nelinişte, femela devine mai prudentă. Fătările au loc de regulă în aproximativ 15-20 minute, în general fără complicaţii.

În primele 70 de zile / în prima parte a gestaţiei

Hrănirea ovinelor nu trebuie să depășească cantitatea necesară de hrană pentru întreținere . Se pot utiliza mai mult fibroasele grosiere,paie  de cereale, paie de soia, de mazăre, coceni de porumb, etc, care vor fi completate cu fân şi suculente(sfeclă, napi, siloz, tăiţei, borhot). Raţia fiind alcătuită din 1-2 kg de fân, 2-3 kg de suculente şi eventual 100-150 grame de furaje concentrate.

Cu 2 luni înainte de fătare / a doua perioadă de gestație

În cea de a doua parte a gestației, fătul realizează cea mai mare creștere și dezvoltare de aceea este necesar ca oaia mamă să beneficieze de cantități mai mari de substanțe nutritive. Se va folosi cantitatea de 1.5-2 kg fân, 1-2 kg de suculente şi 200-300 grame de amestecuri concentrate. Cei care au acces la nutreţ murat vor scoate această categorie de furaj din raţie înlocuind-o cu fân de bună calitate. Încă un moment extrem de important pentru dezvoltarea fetușului în această perioadă este asigurarea în raţie alimentară a oilor gestante a calciului şi fosforului.

Hrănirea necorespunzătoare, insuficientă în a doua perioadă de gestație influențează negativ atât dezvoltarea fetusului, cât și producția ulterioară de lapte. Ținând cont că ultima perioadă a gestație se desfășoară în stabulație, este necesară urmărirea și înlăturarea tuturor factorilor ce ar aduce riscul de avortare la ovine.

Citeste aici : Reguli simple pentru a preveni avorturile la ovine

Îngrijirea oilor și mieilor la fătare

Pentru fătările să se desfășoare corect și să nu intervină momente nedorite, cu influență negativă asupra mieilor și a sănătății oilor, se recomandă ca înainte de fătare, să se respecte unele masuri de igienă.

Curățirea mecanică minuțioasă, dezinfecția și pregătirea adăpostului și a maternității.

În adăpost temperatura microclimatului sa fie între +12⁰ și +14⁰ în maternitate și +6⁰ și +8⁰ în restul încăperii.

Supravegherea permanentă a oilor și mieilor.

După fătare , o deosebită atenție la hrănirea atît a mieilor cît si a oilor , se vor asigura zilnic pe cap de oaie 1,5-2 kg de fânuri, 300-400 grame de amestecuri concentrate şi până la 4 kg de furaje suculente, care să determine o bună producţie de lapte. În absenţa furajelor suculente se vor putea utiliza furaje ce favorizează lactaţia: tărâţele,fânurile de lucernă şi trifoi, precum şi alte furaje din această categorie.

 

 

 

 

ATENȚIE !!!

Aceste informații sunt minuțios selecționate și scrise de medici veterinari , dar nu înlocuiesc consultația sau examinarea medicală. Pentru o diagnoză exactă rugăm sa consultați un medic veterinar în persoană sau o clinică specializată .Pentru noi este foarte important ca dumneavoastră sa dețineți informații corecte și coerente, prezentate în modul cel mai simplu si pe înțeles, pentru a vă crea o idee generală în raport cu problemele cu care vă confruntați. Aici veți găsi răspunsuri ce reflectă practicile generale cu caracter de îndrumare, dar nu de diagnoză exactă !

Articole Similare

Nov

21

Când tundem oile și ce trebuie să stim despre lâna Lor

Lâna de oaie este o resursă valoroasă, folosită de mii de ani pentru îmbrăcăminte și alte produse. Tunderea oilor este o activitate esențială atât pentru colectarea lânii, cât și pentru sănătatea animalelor. Să descoperim când și cum trebuie făcut acest lucru, alături de câteva curiozități interesante despre lână.

Jan

24

Alimentația femelelor postpartum și în lactație: Cheia unui start sănătos pentru mama și pui

Perioada de după naștere („postpartum”) și faza de lactație reprezintă etape critice în viața unei femele, indiferent de specie. Alimentația adecvată este esențială nu doar pentru refacerea mamei, ci și pentru asigurarea unei cantități și calități optime a laptelui pentru pui. Un regim alimentar bine echilibrat contribuie la prevenirea complicațiilor medicale și la susținerea stării generale de sănătate a familiei.

Jan

28

Importanța vaccinărilor împotriva agalaxiei la oi și capre

Agalaxia contagioasă reprezintă o provocare majoră pentru crescătorii de ovine și caprine din întreaga lume. Cauzată de bacteria Mycoplasma agalactiae, această boală are un impact sever asupra producției de lapte, sănătății animalelor și, implicit, asupra profitabilității exploatațiilor agricole.

Feb

17

Cum să valorifici subvențiile pentru animalele din fermă: Ghid pentru fermieri

Subvențiile pentru animale sunt un sprijin esențial pentru fermieri, oferind oportunități de dezvoltare și sustenabilitate în sectorul zootehnic. Aceste fonduri pot ajuta la îmbunătățirea condițiilor de creștere, modernizarea echipamentelor și creșterea productivității fermei. În acest articol, vom explora principalele tipuri de subvenții, criteriile de eligibilitate și cum să le utilizezi eficient pentru a-ți crește afacerea agricolă.

Mai multe sfaturi
NEWSLETTER

Inscriete la noutatile noastre

<