Livrăm gratuit în raza municipiului Chișinău comenzile ce depășesc valoarea de 500 lei.

Telefon

022011082

Ore de lucru

09:00 - 18:00

Telefon

022011082

0

Îngrijirea corectă a oilor în perioada de gestație

11 Feb 2022

Hrănirea oilor în perioada gestației

La ovine, gestația are o durată medie de 150 de zile, cu limite cuprinse între 144-155 de zile, durata gestaţiei este mai scurtă la oile  cu gemeni, la cele cu o bună stare de întreţinere, precum şi la oile ce produc miei de sex femel. După scurgerea celor 150 de zile de gestaţie, la oi se vor putea observa semnele fătării: lăsare pronunţată a abdomenului, adâncirea scobiturii flancului şi la baza cozii, mărirea în volum a glandei mamare , nelinişte, femela devine mai prudentă. Fătările au loc de regulă în aproximativ 15-20 minute, în general fără complicaţii.

În primele 70 de zile / în prima parte a gestaţiei

Hrănirea ovinelor nu trebuie să depășească cantitatea necesară de hrană pentru întreținere . Se pot utiliza mai mult fibroasele grosiere,paie  de cereale, paie de soia, de mazăre, coceni de porumb, etc, care vor fi completate cu fân şi suculente(sfeclă, napi, siloz, tăiţei, borhot). Raţia fiind alcătuită din 1-2 kg de fân, 2-3 kg de suculente şi eventual 100-150 grame de furaje concentrate.

Cu 2 luni înainte de fătare / a doua perioadă de gestație

În cea de a doua parte a gestației, fătul realizează cea mai mare creștere și dezvoltare de aceea este necesar ca oaia mamă să beneficieze de cantități mai mari de substanțe nutritive. Se va folosi cantitatea de 1.5-2 kg fân, 1-2 kg de suculente şi 200-300 grame de amestecuri concentrate. Cei care au acces la nutreţ murat vor scoate această categorie de furaj din raţie înlocuind-o cu fân de bună calitate. Încă un moment extrem de important pentru dezvoltarea fetușului în această perioadă este asigurarea în raţie alimentară a oilor gestante a calciului şi fosforului.

Hrănirea necorespunzătoare, insuficientă în a doua perioadă de gestație influențează negativ atât dezvoltarea fetusului, cât și producția ulterioară de lapte. Ținând cont că ultima perioadă a gestație se desfășoară în stabulație, este necesară urmărirea și înlăturarea tuturor factorilor ce ar aduce riscul de avortare la ovine.

Citeste aici : Reguli simple pentru a preveni avorturile la ovine

Îngrijirea oilor și mieilor la fătare

Pentru fătările să se desfășoare corect și să nu intervină momente nedorite, cu influență negativă asupra mieilor și a sănătății oilor, se recomandă ca înainte de fătare, să se respecte unele masuri de igienă.

Curățirea mecanică minuțioasă, dezinfecția și pregătirea adăpostului și a maternității.

În adăpost temperatura microclimatului sa fie între +12⁰ și +14⁰ în maternitate și +6⁰ și +8⁰ în restul încăperii.

Supravegherea permanentă a oilor și mieilor.

După fătare , o deosebită atenție la hrănirea atît a mieilor cît si a oilor , se vor asigura zilnic pe cap de oaie 1,5-2 kg de fânuri, 300-400 grame de amestecuri concentrate şi până la 4 kg de furaje suculente, care să determine o bună producţie de lapte. În absenţa furajelor suculente se vor putea utiliza furaje ce favorizează lactaţia: tărâţele,fânurile de lucernă şi trifoi, precum şi alte furaje din această categorie.

 

 

 

 

ATENȚIE !!!

Aceste informații sunt minuțios selecționate și scrise de medici veterinari , dar nu înlocuiesc consultația sau examinarea medicală. Pentru o diagnoză exactă rugăm sa consultați un medic veterinar în persoană sau o clinică specializată .Pentru noi este foarte important ca dumneavoastră sa dețineți informații corecte și coerente, prezentate în modul cel mai simplu si pe înțeles, pentru a vă crea o idee generală în raport cu problemele cu care vă confruntați. Aici veți găsi răspunsuri ce reflectă practicile generale cu caracter de îndrumare, dar nu de diagnoză exactă !

Articole Similare

May

09

Ce este giardia si cum se transmite

Giardia este un parazit al sistemului digestiv, mai precis al intestinului subtire. Exista foarte multe specii de Giardia cunoscute pana in prezent, cea mai importanta fiind Giardia intestinalis (sinonime: Giardia duodenalis, Giardia lamblia). Acest parazit se prezinta sub 2 forme.

Mar

28

Intoxicația cu Marijuana la câini și pisici

Intoxicația cu marijuana la câini și pisici poate fi o situație serioasă și trebuie tratată cu atenție și promptitudine. Este important să fii conștient de simptomele apărute în cazul în care animalul tău este expus accidental la marijuana.

Feb

18

Intoxicația cu rodenticide la animale!

Intoxicația cu rodenticide se referă la expunerea la substanțele chimice folosite pentru a ucide rozătoarele, cum ar fi șoarecii și șobolanii. Aceste substanțe chimice pot fi extrem de toxice și pot provoca simptome grave și chiar moarte în cazul expunerii la om și animale. Iată câteva tipuri comune de rodenticide și simptomele asociate intoxicației cu acestea

Feb

07

Care sunt cauzele că animalul meu năpârlește excesiv? Cauzele alopeciei?

Alopecia, sau pierderea părului, poate avea numeroase cauze primare și secundare la animalele de companie. Iată câteva dintre cele mai comune: Cauze Primare (directe): Afecțiuni dermatologice: Boli de piele cum ar fi dermatita alergică, dermatita de contact, dermatita seboreică, dermatofitoza (infecții fungice), demodicoza (infestare cu Demodex), sau scabia (infestare cu Sarcoptes) pot fi cauze primare ale alopeciei.

Mai multe sfaturi
NEWSLETTER

Inscriete la noutatile noastre

<