Livrăm gratuit în raza municipiului Chișinău comenzile ce depășesc valoarea de 500 lei.

Telefon

022011082

Ore de lucru

09:00 - 18:00

Telefon

022011082

0

Reguli simple pentru a preveni avorturile la ovine

10 Feb 2022

Perioada  fătări la ovine este pe cale să înceapă în majoritatea fermelor, și a gospodăriilor ce se ocupă cu creșterea oilor,  crescătorii trebuie să acorde o atenție deosebită animalelor în această perioadă. Declanşarea perioadei de fătări reprezintă un moment de mare interes pentru fiecare crescător . Producţia de lapte şi carne este sever dependentă de buna desfăşurare a fătărilor.

Reguli pentru evitarea avorturilor la ovine:

În perioada de fătare a oilor, crescătorii de animale trebuie să respecte anumite reguli dacă vor să aibă parte de miei sănătoși , în cazul unui avort, pierdem atât fătul (mielul), cât și lactația, deci producția unei oi pe un an.“

Avorturile pot fi provocate ca urmare a mai multor factori:

1.întreținerea proastă a mamelor. Se știe că, în general, în perioada de toamnă, oile nu dau lapte și au pe câmp/miriști/tocături o alimentație bogată în proteină care . Oile rămân așa până la aproximativ 3,5 luni de gestație, după care slăbesc și trebuie intervenit cu un supliment proteic, vitamine-minerale (porumb și lucernă în general) pentru a le ajuta pe final de gestație, dar și la început de lactație;

2.animalele care nu au fost deparazitate au un risc crescut de avort, iar administrarea unor furaje mucegăite sau înghețate (fermierii care nu au o bază furajeră consistentă pe timp de iarnă încă mai scot animalele pe pășuni; de evitat dimineața, când este brumă sau îngheț) este un alt factor;

3.apa rece sau înghețată poate determina avortul. În cazul în care nu este altă soluție, se recomandă ca, înainte de adaptare, animalul să fie hrănit;

4.unul dintre cei mai importanți factori ce produc avortul sunt accidentele produse în momentul când efectuăm diferite tratamente, când dăm drumul oilor din saivan la apă sau mâncare, accidentele cauzate de țarcurile strâmte, diferite agresiuni între oi sau cu capre care sunt deosebit de agresive.

 

 

 

ATENȚIE !!!

Aceste informații sunt minuțios selecționate și scrise de medici veterinari , dar nu înlocuiesc consultația sau examinarea medicală. Pentru o diagnoză exactă rugăm sa consultați un medic veterinar în persoană sau o clinică specializată .Pentru noi este foarte important ca dumneavoastră sa dețineți informații corecte și coerente, prezentate în modul cel mai simplu si pe înțeles, pentru a vă crea o idee generală în raport cu problemele cu care vă confruntați. Aici veți găsi răspunsuri ce reflectă practicile generale cu caracter de îndrumare, dar nu de diagnoză exactă !

Articole Similare

Jun

13

De ce să folosiți un serviciu de telemedicină veterinară?

Telemedicina este definită ca modalitatea de furnizarea a serviciilor medical veterinare la distanță, utilizând tehnologiile informaționale și de comunicație, pentru a facilita consultările medicale, a evalua și gestiona îngrijirile medicale referitor la starea de sănătate a pacienților.Telemedicina nu înlocuiește practica actuală de medicină veterinară, ci este un instrument complementar care vine în ajutor medicilor veterinari.

Mar

31

Cauzele și tratamentul toxemiei de gestație la ovine

Este o tulburare metabolică caracterizată prin hipoglicemie, un nivel anormal de scăzut al zahărului în sânge și hipercetonemie, un nivel anormal de crescut al corpilor cetonici în sânge, ca urmare a unui echilibru energetic negativ. Apare în ultimele șase săptămâni de gestație când nevoile nutriționale sunt mari și capacitatea de aport alimentar este redusă în principal din cauza creșterii volumului uterului.

Mar

20

Îngrijirea ovinelor înainte si după fătare

În ultimele 40 de zile de gestație datorită creșterea accelerată a fătului. Timpul de gestația unei oi este de aproximativ 150 zile. Stadiul de creștere al fătului generează a capacitate spațială mai mică a rumenului ovinelor , pentru care cerințele lor nutriționale nu poate fi furnizat integral de alimentele voluminoase, fiind recomandata utilizarea de concentrat, cereale sau ovăz.

Mar

16

Cum să ai grijă de ovine, recomandari pentru începători

Oile sunt animale de pășunat care sunt adesea crescute ca animale în ferme. Puteți folosi carnea, lâna și laptele lor. Acestea au în mod normal o speranță de viață de 6 până la 14 ani. Oile sunt adaptate la multe clime și pot fi găsite în toată lumea. Există aproximativ 200 de rase de oi, fiecare dintre ele se dezvoltă în condiții speciale.

Mai multe sfaturi
NEWSLETTER

Inscriete la noutatile noastre

<