Inscriete la noutatile noastre
Livrăm gratuit în raza municipiului Chișinău comenzile ce depășesc valoarea de 500 lei.
Telefon
10 Feb 2022
Perioada fătări la ovine este pe cale să înceapă în majoritatea fermelor, și a gospodăriilor ce se ocupă cu creșterea oilor, crescătorii trebuie să acorde o atenție deosebită animalelor în această perioadă. Declanşarea perioadei de fătări reprezintă un moment de mare interes pentru fiecare crescător . Producţia de lapte şi carne este sever dependentă de buna desfăşurare a fătărilor.
Reguli pentru evitarea avorturilor la ovine:
În perioada de fătare a oilor, crescătorii de animale trebuie să respecte anumite reguli dacă vor să aibă parte de miei sănătoși , în cazul unui avort, pierdem atât fătul (mielul), cât și lactația, deci producția unei oi pe un an.“
Avorturile pot fi provocate ca urmare a mai multor factori:
1.întreținerea proastă a mamelor. Se știe că, în general, în perioada de toamnă, oile nu dau lapte și au pe câmp/miriști/tocături o alimentație bogată în proteină care . Oile rămân așa până la aproximativ 3,5 luni de gestație, după care slăbesc și trebuie intervenit cu un supliment proteic, vitamine-minerale (porumb și lucernă în general) pentru a le ajuta pe final de gestație, dar și la început de lactație;
2.animalele care nu au fost deparazitate au un risc crescut de avort, iar administrarea unor furaje mucegăite sau înghețate (fermierii care nu au o bază furajeră consistentă pe timp de iarnă încă mai scot animalele pe pășuni; de evitat dimineața, când este brumă sau îngheț) este un alt factor;
3.apa rece sau înghețată poate determina avortul. În cazul în care nu este altă soluție, se recomandă ca, înainte de adaptare, animalul să fie hrănit;
4.unul dintre cei mai importanți factori ce produc avortul sunt accidentele produse în momentul când efectuăm diferite tratamente, când dăm drumul oilor din saivan la apă sau mâncare, accidentele cauzate de țarcurile strâmte, diferite agresiuni între oi sau cu capre care sunt deosebit de agresive.
ATENȚIE !!!
Aceste informații sunt minuțios selecționate și scrise de medici veterinari , dar nu înlocuiesc consultația sau examinarea medicală. Pentru o diagnoză exactă rugăm sa consultați un medic veterinar în persoană sau o clinică specializată .Pentru noi este foarte important ca dumneavoastră sa dețineți informații corecte și coerente, prezentate în modul cel mai simplu si pe înțeles, pentru a vă crea o idee generală în raport cu problemele cu care vă confruntați. Aici veți găsi răspunsuri ce reflectă practicile generale cu caracter de îndrumare, dar nu de diagnoză exactă !
Nov
21
Lâna de oaie este o resursă valoroasă, folosită de mii de ani pentru îmbrăcăminte și alte produse. Tunderea oilor este o activitate esențială atât pentru colectarea lânii, cât și pentru sănătatea animalelor. Să descoperim când și cum trebuie făcut acest lucru, alături de câteva curiozități interesante despre lână.
Oct
19
Sezoanele aduc cu sine nu doar schimbări în peisajul natural, ci și afecțiuni specifice care pot afecta diverse specii de animale. De la câini și pisici până la animale domestice și sălbatice, fiecare specie are propriile vulnerabilități sezoniere. În acest articol, vom explora afecțiunile sezoniere frecvente, cauzele lor, simptomele, tratamentele și metodele de prevenire.
Aug
25
Escherichia coli (E. coli) este o bacterie gram-negativă care joacă un rol dublu în sănătatea animalelor: unele tulpini sunt parte a microbiotei normale a intestinului, în timp ce altele sunt patogene, provocând diverse boli infecțioase. În acest articol, vom explora natura acestei bacterii, tipurile de infecții pe care le poate cauza la animalele domestice, simptomele și metodele de prevenție și tratament.
Aug
12
Laptele este o sursă esențială de nutrienți pentru puii mamiferelor și joacă un rol crucial în alimentația umană. Compoziția chimică a laptelui variază semnificativ între diferitele specii de animale, reflectând adaptările evolutive la nevoile nutriționale specifice ale puilor fiecărei specii. În acest articol, vom explora compoziția chimică a laptelui provenit de la câteva dintre cele mai comune animale lactate: vaci, capre, oi, bivoli și oameni.
Inscriete la noutatile noastre