Livrăm gratuit în raza municipiului Chișinău comenzile ce depășesc valoarea de 500 lei.

Telefon

022011082

Ore de lucru

09:00 - 18:00

Telefon

022011082

0

Pesta Porcină Africană - a fost confirmată prezența virusului pe teritoriu Republicii Modova

03 Feb 2022

În raionul Rîşcani a fost confirmată prezența virusului pestei porcine africane

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA), informează despre identificarea unui caz de pestă porcină africană înregistrat pe teritoriul Republicii Moldova.

Pe 31 ianuarie 2022, prin testări de laborator a fost confirmat prezența virusului pestei porcine africane (PPA), în probele recoltate de la porci domestici, în exploataţia de porcine, amplasată în extravilanul localităţii Recea, raionul Rîşcani.

Pe data de 01.02.2022 a fost întrunită Comisia pentru Situații Excepționale a raionului Rîşcani, care a aprobat un Plan de măsuri pentru combaterea și eradicarea acestui focar, conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 1368 din  19.12.2016 cu privire la aprobarea unor norme sanitar-veterinare, Hotărârii Guvernului nr. 1374 din 20.12.2016 pentru aprobarea Normei sanitar-veterinare privind stabilirea măsurilor generale de combatere a unor boli la animale şi măsurilor specifice referitoare la boala veziculoasă a porcului și a Dispoziţie Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova nr. 1 din 21.09.2018 cu privire la măsurile de profilaxie, combatere  și eradicare a pestei porcine africane.

Subdiviziunea teritorială pentru siguranța alimentelor Rîşcani a demarat ancheta epidemiologică, a instituit măsuri de carantină, sunt în desfăşurare măsurile de eradicare a focarului cu implicarea tuturor structurilor raionale și specialiști de la nivelul central al ANSA. În jurul focarului au fost stabilite zonele de restricţii (zona de protecţie şi zona de supraveghere). Se efectuează catagrafia porcilor domestici în zonele de protecție și supraveghere, controlul rezervoarelor faunei sălbatice, controlul mișcării porcinelor și produselor alimentare din carne de porc pe teritoriul Republicii Moldova, screening-ul porcilor domestici din focar.

Boala se răspândește prin:

- contactul porcului infectat cu cel sănătos;

- hrănirea porcilor cu deșeuri alimentare contaminate;

- căpușe infectate;

- contactul cu oamenii care poartă haine sau încălțăminte contaminate;

- contact cu materiale contaminate sau cadavre de animale;

- gunoi de grajd infectat;

- mijloace de transport.

Măsuri preventive:

1.nu alimentați porcii cu deșeuri;

2.evitați întreținerea porcilor la pășune;

3.preveniți contactul direct cu mistreții;

4.de fiecare dată când ieșiți din gospodărie schimbați hainele și încălțămintea folosită în timpul întreținerii porcinelor;

5.persoanele care au avut contact cu mistreții trebuie să spele și dezinfecteze îmbrăcămintea și încălțămintea;

6.contactați imediat medicul veterinar dacă porcii au simptome de boală;

7.plasați bariere de dezinfecție la intrare și ieșire în exploatația de porcine.

Cum să recunoașteți pesta porcină africană:

- moartea subită a unui sau mai mulţi porci;

- pierderea apetitului;

- apatie;

- febră ridicată până la 42°C;

- înroşirea pielii (în special pe urechi, nas, coadă, picioare, stomac şi părţile laterale ale corpului);

- diaree sanguinolentă;

- avort;

- împleticire în deplasare;

- dificultăţi de respiraţie;

- vomitări.

IMPORTANT:

-se îmbolnăvesc toate categoriile de porci!

-mor toate animalele îmbolnăvite;

-nu există tratament şi vaccinuri;

-virusul pestei porcine africane nu prezintă pericol pentru oameni şi alte specii de animale.

Menționăm că ultimul caz de PPA în Republica Moldova a fost înregistrat pe data de 31.12.2021 în localitatea Cotiujeni, raionul Briceni, care a fost eradicat cu succes, restricţiile urmând a fi ridicate pe data de 15.02.2022. La fel, pe tot parcursul anului 2021 şi în luna ianuarie 2022 în ţările din regiune au fost înregistrate mai multe cazuri de PPA la porci domestici şi mistreţi.

Agenția solicită proprietarilor de porcine, să informeze urgent subdiviziunile sale teritoriale pentru siguranţa alimentelor, medicii veterinari sau autoritățile publice locale, în cazul îmbolnăvirii și pieirii animalelor sau a depistării cadavrelor de mistreți. La fel, solicită proprietarilor de porci să nu utilizeze în hrana acestora resturi culinare și să respecte cerințele minime de biosecuritate.

Tot în acest context, solicităm cetățenilor de a nu procura produse alimentare din carne de porc, din țările vecine în scopul aducerii acestora în Republica Moldova, deoarece acestea vor fi confiscate și distruse, din motivul riscului pe care îl reprezintă.

 

 

Sursă: ansa.gov.md

 

 

ATENȚIE !!!

Aceste informații sunt minuțios selecționate și scrise de medici veterinari , dar nu înlocuiesc consultația sau examinarea medicală. Pentru o diagnoză exactă rugăm sa consultați un medic veterinar în persoană sau o clinică specializată .Pentru noi este foarte important ca dumneavoastră sa dețineți informații corecte și coerente, prezentate în modul cel mai simplu si pe înțeles, pentru a vă crea o idee generală în raport cu problemele cu care vă confruntați. Aici veți găsi răspunsuri ce reflectă practicile generale cu caracter de îndrumare, dar nu de diagnoză exactă !

Articole Similare

May

09

Ce este giardia si cum se transmite

Giardia este un parazit al sistemului digestiv, mai precis al intestinului subtire. Exista foarte multe specii de Giardia cunoscute pana in prezent, cea mai importanta fiind Giardia intestinalis (sinonime: Giardia duodenalis, Giardia lamblia). Acest parazit se prezinta sub 2 forme.

Mar

28

Intoxicația cu Marijuana la câini și pisici

Intoxicația cu marijuana la câini și pisici poate fi o situație serioasă și trebuie tratată cu atenție și promptitudine. Este important să fii conștient de simptomele apărute în cazul în care animalul tău este expus accidental la marijuana.

Feb

25

Ascaridoza la porci - Limbricii

Ascaridoza este cea mai răspândită boală parazitară a porcilor, indiferent de sistemul de creștere. Aceasta este produsă de Ascaris suum, un parazit intestinal rigid, de culoare alb-roz, cu un corp cilindric nesegmentat și dimensiuni de 15-30 cm. Lunile de iarnă și primăvară reprezintă perioada propice de infestare, iar receptivitatea cea mai mare o reprezintă purceii cu vârsta de 2-4 luni.Sursa de infestaṭie este reprezentată de porcii bolnavi ṣi cei purtători care contaminează mediul, dar mai ales de scroafele tinere. Infestarea se poate realiza atât la păṣune, cât ṣi în stabulaṭie, odată cu ingerarea apei ṣi a furajelor contaminate , larva ajunge în tubul digestiv al purcelului

Feb

18

Intoxicația cu rodenticide la animale!

Intoxicația cu rodenticide se referă la expunerea la substanțele chimice folosite pentru a ucide rozătoarele, cum ar fi șoarecii și șobolanii. Aceste substanțe chimice pot fi extrem de toxice și pot provoca simptome grave și chiar moarte în cazul expunerii la om și animale. Iată câteva tipuri comune de rodenticide și simptomele asociate intoxicației cu acestea

Mai multe sfaturi
NEWSLETTER

Inscriete la noutatile noastre

<