Livrăm gratuit în raza municipiului Chișinău comenzile ce depășesc valoarea de 500 lei.

Telefon

022011082

Ore de lucru

09:00 - 18:00

Telefon

022011082

0

Cum sa creștem pui sănătoși

08 Feb 2022

Cum sa creștem pui sănătoși

Fără îndoială mulți dintre noi a cumpărat cel puțin o dată puișori abia ieșiți din ou. Alegerea a fost dictata din dorința de a creste cat mai natural posibil încă din prima zi.

Cea mai bună perioadă în care poți începe să crești pui de carne este începând cu luna mai până la începutul lunii septembrie. Temperaturile sunt optime în acest interval, așa că vei avea mai puține bătăi de cap cu amenajarea adăpostului pentru pui și cu menținerea temperaturilor potrivite pentru ei.

Dacă au fost mutați într-un adăpost afară, în aer liber, poți să folosești un bec cu incandescență de 40 de wați pentru a le crea condițiile perfecte. Temperaturile optime pe care trebuie să le menții atunci când crești pui de carne sunt:

35 de grade Celsius în prima săptămână

32 de grade Celsius în a doua săptămână

29 de grade Celsius în a treia săptămână

26 de grade Celsius în a patra săptămână

Adăpostul :

Trebuie să pregătești din timp un adăpost specializat pentru pui, pentru că la doar câteva zile sunt foarte sensibili și necesită condiții speciale în care să trăiască în această perioadă. În prima săptămână, este recomandată ținerea puilor într-o încăpere închisă – în lădițe, cutii sau alt tip de coteț, pentru a-i feri de prădători și de condițiile atmosferice care pot să provoace îmbolnăvirea lor.

Odată ce au crescut cât de cât, puii pot fi mutați într-un adăpost exterior. Acesta trebuie să fie bine aerisit, cu un acoperiș care să-i ferească de precipitații, curat și fără umezeală.

Auzim foarte des  „Nu-i tine in cotețe de lemn, se vor umple de păduchi”

Nu contează atât din ce e construit cotețul, dar important este sa avem acces deplin pentru a face curat pe toate suprafețele

O data/săptămână se matură bine si cu jetul de apa sub presiune se spală pereți, tavan, podea, astfel nu o să aveți nevoie de soluții toxice care ar face mai mult rău păsărilor decât bine. Cenușa de lemn pentru bai de curățare e eficienta în astfel de situații.

În mod obișnuit, poți calcula dimensiunile cotețului în funcție de numărul găinilor – pentru a se dezvolta repede și sănătos, o găină are nevoie de aproximativ un metru pătrat de spațiu.

În cazul puilor, suprafața poate fi redusă la o jumătate de metru pătrat, mai ales că vor fi sacrificați înainte să ajungă la maturitate.

Așternutul

Chiar dacă așezi adăpostul direct pe pământ, puii trebuie să aibă un culcuș în care să se retragă noaptea la somn sau atunci când este răcoare afară. Așternutul poate fi din rumeguș, talaș sau fân – paiele sunt prea mari pentru a oferi condiții optime atunci când puii sunt prea mici, dar pot fi folosite în a doua parte a perioadei de creștere a puilor de carne, adică în ultimele 3-4 săptămâni.

Așternutul trebuie schimbat des (mai des dacă a prins umezeală) cu altul proaspăt și usca.

Hrana:

Asigurați-le o hrană calitativa, păstrată corespunzător

 Creșteți pui cu cereale măcinate grosier și iarba in prima luna adăugând doar cantități mici de lactate fermentate in prima săptămână, oua fierte (4 oua/zi la 40 de păsări)

Daca alegeți formulele Premix, e bine sa știți  ca pe piață exista si variante cu/ fără antibiotic (Coccidiostatic), doar cu micro si macro nutrienți.

Nu vă alarmați  „Daca au scaune moi,, Încercați cu probiotice ex: AGROCID SUPER OLIGO este un acidifiant perfect pentru apă de băut ,chiar și la diluții mici, produsul scade nivelul pH-ului foarte rapid, scăderea pH-ului apei de băut duce la reducerea proliferării coccidiilor și bacteriilor cu potențial patogen (ex: E.coli, Salmonella spp.), ceai de menta si orez pulbere si adresați-vă la un medic veterinar doar daca acestea nu produc efect.

Folosirea fără discernământ a antibioticelor, nu doar crește rezistenta patogenilor dar distruge si flora microbiana a păsărilor. Tractul digestiv la pui este populat de bacterii benefice similar cu al mamiferelor iar distrugerea florei afectează gradul de asimilare al nutrienților și sistemul imun.

Cel mai greșit lucru „Instalează-le cat mai multe vase de hrana/apa ca sa mănânce mult” Multe vase nu înseamnă mai mult randament in hrănire ci doar mai multa risipă. Păsările sunt stimulate sa mănânce doar daca hrana si apa sunt curate.

Importante sunt si volierele, de preferat mobile cel putin pana fac puisorii 2 luni. Avantajul major al acestora consta in imposibilitatea pasarilor salbatice de a ajunge la puisori si a propaga boli infectioase, potential mortale la pasarile mici, pana in 2 luni. Un alt mare avantaj este mobilitatea lor. Putand fi mutate in locurile cu verdeata, pasarile au in permanenta iarba, gandaci, rame la dispozitie generand in schimb, ingrasamant natural solului.

 

 

 

ATENȚIE !!!

Aceste informații sunt minuțios selecționate și scrise de medici veterinari , dar nu înlocuiesc consultația sau examinarea medicală. Pentru o diagnoză exactă rugăm sa consultați un medic veterinar în persoană sau o clinică specializată .Pentru noi este foarte important ca dumneavoastră sa dețineți informații corecte și coerente, prezentate în modul cel mai simplu si pe înțeles, pentru a vă crea o idee generală în raport cu problemele cu care vă confruntați. Aici veți găsi răspunsuri ce reflectă practicile generale cu caracter de îndrumare, dar nu de diagnoză exactă !

Articole Similare

Jun

13

ALIMENTATIA PASARILOR DE CARNE

Alimentația păsărilor de carne este un aspect esențial în creșterea și dezvoltarea acestora, influențând direct sănătatea, rata de creștere și calitatea cărnii. Acest articol va aborda principalele componente și considerente necesare pentru o alimentație optimă a păsărilor de carne, inclusiv necesarul de nutrienți, tipurile de furaje și practicile de hrănire.

May

19

Lucruri interesante despre pui (păsări)- partea 2.

Corpul de pui conține cu 15% mai multă apă decât corpul uman.  Frica de găini se numește Alektorofobie.  Dacă albușul este tulbure, înseamnă că oul este proaspăt.

May

15

Lucruri interesante despre pui (păsări)- partea 1.

Sunt mai mulți pui pe pământ decât oameni - 25 de miliarde. Există mai multe dintre ele decât orice altă specie de păsări. Găinile își pot aminti mai mult de 100 de fețe umane diferite. Ei își amintesc și chipuri de animale. O găină își întoarce ouăle de aproximativ 50 de ori pe zi și poate depune mai mult de 300 de ouă pe an.

Jan

27

10 sfaturi pentru o vizită reușită la medicul veterinar!

Suntem conștienți că vizitele la medicul veterinar pot fi stresante pentru animalele noastre de companie. Cu toate acestea, există câteva trucuri și abordări pe care le puteți încerca pentru a face această experiență mai plăcută și mai puțin traumatică pentru prietenul tău cu blăniță

Mai multe sfaturi
NEWSLETTER

Inscriete la noutatile noastre

<