Livrăm gratuit în raza municipiului Chișinău comenzile ce depășesc valoarea de 500 lei.

Telefon

022011082

Ore de lucru

09:00 - 18:00

Telefon

022011082

0

Cresterea palmipedelor pentru carne

21 Jan 2022

Vom vorbi despre cresterea palmipedelor pentru carne, se va lua în considerare calitatea cărnii la palmipede , ce este reprezentata de conținutul de proteine, lipide, hidrati de carbon si alte substante (vitamine, saruri minerale), precum si de procentele tesuturilor muscular adipos, conjunctiv, osos, reprezentate in total carcasa. In acest sens, calitatea carnii este dependenta de specie, rasa, varsta, stare de intretinere.

La cresterea bobocilor de gasca pentru carne, obiectivul vizeaza obtinerea la varsta de 8-9 saptamani a unui boboc sanatos, cu masa musculara dezvoltata, cu schelet puternic, bine imbracat in penaj. Fie se practica cresterea pe asternut permanet sau pardoseala din gratar, aici depinde de optiunea si tehnologia aleasa de fiecare crescator.

 

La bobocii de rata se cresc diferentiat, in functie de varsta.

Perioada 1-7 zile, hala se curata, se dezinfectează si este lasata intr-o pauza (vid sanitar) de 5-7 z. inaintea populării. Temperatura in adapostul bobocilor de rate , initial la nivelul bobocilor va fi de 35°C. Temperatura se va reduce in continuare cu aproximativ 7°C pe saptamana (ideal 1°C pe zi) pana jurul varstei de 14 zile. Temperatura halei va fi de 24-20°C . Hrana din această perioadă se va asigura din hranitoare circulare (tavite), calculandu-se cate o hranitoare pentru maxim 100 de boboci.

Adaparea in prima perioada se realizeaza in adaposturi vacuumatice preferabil situate pe gratare dispuse deasupra unor tavi de colectare a apei varsate de boboci , la intretinerea asternutului in stare corespunzatoare. Dupa 7-10 z. se va face o trecere progresiva la adaparea in adaposturi tip palmipede situate pe zona de adapare. Lumina-alba, continua va fi asigurata intreaga perioada de crestere a broilerului de rata. Pentru a contracara stresul datorat de intreruperea accidentala a iluminarii, incepand cu a treia zi de viata, bobocii vor avea cel putin o ora de intuneric (23 de ore lumina). Ventilatia, minima la inceput, pentru a nu crea curenti, va deveni activa din saptamanile a 2-a si a 3-a de crestere, in functie de temperatura exteriora. Asternutul se mentinut in conditii bune, prin improspatarea zilnica sau ori de cate ori este cazul, a unui strat subtire de asternut.

 

In perioada 8-21 zile, cuprinde stadiul in care bobocii  cuprind treptat intreaga suprafata a adapostului. Adapatorile se vor curata de doua ori pe zi. Regimul de lumina, de 23 de ore trebuie sa asigure o inensitate a luminii de 3W/m², pentru a nu favoriza picajul ( ciupitul bobocilor). Temperatura halei trebuie sa fie de 20°C in ziua a 14-a. Hrana se va asigura treptat din hranitoare, astfel ca la varsta de 21 de zile sa consume furajul granulat numai din aceastea. Dimensiunea granulei, incepand de la varsta de 14 zile, este de 5 mm.

 

Perioada 22-49 zile. In aceasta perioada temperatura trebuie sa fie mentinuta cat mai aproape de 20°C. Asternutul trebuie mentinut curat si uscat, prin adaugare zilnica, fiind contraindicat evacurarea asternutului deteriorat, intrucat se streseaza bobocii. Calitatea asternutului trebuie mentinuta prin respectarea densitatii bobocilor (5 boboci/m²) si a celoralati factori: ventilatia, reglarea utilajului de adapare, etc. Ventilatia trebuie supravegheata si adaptata permanent conditiilor de microclimat iar respectarea acestor conditii minime de crestere permite realizarea performantelor de sporuri in greutate si consum de furaje.

 

 

ATENȚIE !!!

Aceste informații sunt minuțios selecționate și scrise de medici veterinari , dar nu înlocuiesc consultația sau examinarea medicală. Pentru o diagnoză exactă rugăm sa consultați un medic veterinar în persoană sau o clinică specializată .Pentru noi este foarte important ca dumneavoastră sa dețineți informații corecte și coerente, prezentate în modul cel mai simplu si pe înțeles, pentru a vă crea o idee generală în raport cu problemele cu care vă confruntați. Aici veți găsi răspunsuri ce reflectă practicile generale cu caracter de îndrumare, dar nu de diagnoză exactă !

Articole Similare

Jun

13

De ce să folosiți un serviciu de telemedicină veterinară?

Telemedicina este definită ca modalitatea de furnizarea a serviciilor medical veterinare la distanță, utilizând tehnologiile informaționale și de comunicație, pentru a facilita consultările medicale, a evalua și gestiona îngrijirile medicale referitor la starea de sănătate a pacienților.Telemedicina nu înlocuiește practica actuală de medicină veterinară, ci este un instrument complementar care vine în ajutor medicilor veterinari.

Feb

01

Câteva sfaturi pentru organizarea cuiburilor pentru găini în timpul iernii:

1.Dimensiune: Asigurați-vă că cuibul este suficient de mare pentru a găzdui toate găinile în același timp, cu câteva centimetri de spațiu pentru fiecare găină.2.Ventilație: asigurați-vă că există un sistem de ventilație adecvat pentru a menține aerul curat și uscat.3.Siguranță: construit astfel încât să fie sigur pentru găini, fără colțuri ascuțite sau porțiuni care pot cauza răniri.4.Ușurința de curățare: cuibul poate fi ușor curățat și dezinfectat.

Aug

02

Coronaviroza găinilor - Bronșita Infecţioasă Aviară (B.I.)

Bronşita infecţioasă este o boală virală caracterizată prin manifestări respiratorii grave şi mortalitate la puii de găină şi prin scăderi ale ouatului la găinile adulte. Infecţia a fost descrisă prima dată în 1931 în SUA. După al Doilea Război M., boala a cuprins Europa, iar în România a fost diagnosticată în anul 1965.Bronşita infecțioasă este produsă de un coronavirus care prezintă pluralitate antigenică, fiind indicate peste 20 de serotipuri. Virusul are tropism pentru celulele epiteliale ale căilor respiratorii anterioare, ale oviductului şi tubilor urinifieri, mai exact tulpinile nefrotoxice. Acesta este sensibil la razele solare, căldură şi la antisepticele uzuale.

Jun

08

Ce boli transmit rațele oamenilor?

Rațele sunt animale foarte rezistente la boli, se îmbolnăvesc mai puțin decât găinile și curcanii. Prin urmare, este mai ușor să previi bolile la rațe, doar cu o dietă adecvată și vaccinurile acestora. Totuși, dacă se îmbolnăvesc, ar trebui să știi care sunt cele mai frecvente cauze și cum să le tratezi.În ciuda faptului că sunt păsări rezistente, dacă o rață prezintă probleme de sănătate, atunci când observăm simptomele trebuie să avem o idee

Mai multe sfaturi
NEWSLETTER

Inscriete la noutatile noastre

<