Inscriete la noutatile noastre
Livrăm gratuit în raza municipiului Chișinău comenzile ce depășesc valoarea de 500 lei.
Telefon
21 Jan 2022
Vom vorbi despre cresterea palmipedelor pentru carne, se va lua în considerare calitatea cărnii la palmipede , ce este reprezentata de conținutul de proteine, lipide, hidrati de carbon si alte substante (vitamine, saruri minerale), precum si de procentele tesuturilor muscular adipos, conjunctiv, osos, reprezentate in total carcasa. In acest sens, calitatea carnii este dependenta de specie, rasa, varsta, stare de intretinere.
La cresterea bobocilor de gasca pentru carne, obiectivul vizeaza obtinerea la varsta de 8-9 saptamani a unui boboc sanatos, cu masa musculara dezvoltata, cu schelet puternic, bine imbracat in penaj. Fie se practica cresterea pe asternut permanet sau pardoseala din gratar, aici depinde de optiunea si tehnologia aleasa de fiecare crescator.
La bobocii de rata se cresc diferentiat, in functie de varsta.
Perioada 1-7 zile, hala se curata, se dezinfectează si este lasata intr-o pauza (vid sanitar) de 5-7 z. inaintea populării. Temperatura in adapostul bobocilor de rate , initial la nivelul bobocilor va fi de 35°C. Temperatura se va reduce in continuare cu aproximativ 7°C pe saptamana (ideal 1°C pe zi) pana jurul varstei de 14 zile. Temperatura halei va fi de 24-20°C . Hrana din această perioadă se va asigura din hranitoare circulare (tavite), calculandu-se cate o hranitoare pentru maxim 100 de boboci.
Adaparea in prima perioada se realizeaza in adaposturi vacuumatice preferabil situate pe gratare dispuse deasupra unor tavi de colectare a apei varsate de boboci , la intretinerea asternutului in stare corespunzatoare. Dupa 7-10 z. se va face o trecere progresiva la adaparea in adaposturi tip palmipede situate pe zona de adapare. Lumina-alba, continua va fi asigurata intreaga perioada de crestere a broilerului de rata. Pentru a contracara stresul datorat de intreruperea accidentala a iluminarii, incepand cu a treia zi de viata, bobocii vor avea cel putin o ora de intuneric (23 de ore lumina). Ventilatia, minima la inceput, pentru a nu crea curenti, va deveni activa din saptamanile a 2-a si a 3-a de crestere, in functie de temperatura exteriora. Asternutul se mentinut in conditii bune, prin improspatarea zilnica sau ori de cate ori este cazul, a unui strat subtire de asternut.
In perioada 8-21 zile, cuprinde stadiul in care bobocii cuprind treptat intreaga suprafata a adapostului. Adapatorile se vor curata de doua ori pe zi. Regimul de lumina, de 23 de ore trebuie sa asigure o inensitate a luminii de 3W/m², pentru a nu favoriza picajul ( ciupitul bobocilor). Temperatura halei trebuie sa fie de 20°C in ziua a 14-a. Hrana se va asigura treptat din hranitoare, astfel ca la varsta de 21 de zile sa consume furajul granulat numai din aceastea. Dimensiunea granulei, incepand de la varsta de 14 zile, este de 5 mm.
Perioada 22-49 zile. In aceasta perioada temperatura trebuie sa fie mentinuta cat mai aproape de 20°C. Asternutul trebuie mentinut curat si uscat, prin adaugare zilnica, fiind contraindicat evacurarea asternutului deteriorat, intrucat se streseaza bobocii. Calitatea asternutului trebuie mentinuta prin respectarea densitatii bobocilor (5 boboci/m²) si a celoralati factori: ventilatia, reglarea utilajului de adapare, etc. Ventilatia trebuie supravegheata si adaptata permanent conditiilor de microclimat iar respectarea acestor conditii minime de crestere permite realizarea performantelor de sporuri in greutate si consum de furaje.
ATENȚIE !!!
Aceste informații sunt minuțios selecționate și scrise de medici veterinari , dar nu înlocuiesc consultația sau examinarea medicală. Pentru o diagnoză exactă rugăm sa consultați un medic veterinar în persoană sau o clinică specializată .Pentru noi este foarte important ca dumneavoastră sa dețineți informații corecte și coerente, prezentate în modul cel mai simplu si pe înțeles, pentru a vă crea o idee generală în raport cu problemele cu care vă confruntați. Aici veți găsi răspunsuri ce reflectă practicile generale cu caracter de îndrumare, dar nu de diagnoză exactă !
Mar
10
Alimentația corectă a găinilor ouătoare este esențială pentru a asigura o producție optimă de ouă și pentru a menține sănătatea păsărilor. Un aspect important al acestei alimentații îl reprezintă utilizarea premixurilor, care furnizează vitamine, minerale și alți nutrienți esențiali.
Feb
17
Subvențiile pentru animale sunt un sprijin esențial pentru fermieri, oferind oportunități de dezvoltare și sustenabilitate în sectorul zootehnic. Aceste fonduri pot ajuta la îmbunătățirea condițiilor de creștere, modernizarea echipamentelor și creșterea productivității fermei. În acest articol, vom explora principalele tipuri de subvenții, criteriile de eligibilitate și cum să le utilizezi eficient pentru a-ți crește afacerea agricolă.
Aug
25
Escherichia coli (E. coli) este o bacterie gram-negativă care joacă un rol dublu în sănătatea animalelor: unele tulpini sunt parte a microbiotei normale a intestinului, în timp ce altele sunt patogene, provocând diverse boli infecțioase. În acest articol, vom explora natura acestei bacterii, tipurile de infecții pe care le poate cauza la animalele domestice, simptomele și metodele de prevenție și tratament.
Aug
02
Curcile sunt păsări domestice apreciate pentru carnea lor gustoasă și sunt crescute pe scară largă în fermele din întreaga lume. O alimentație corectă și echilibrată este esențială pentru sănătatea, creșterea și producția optimă a curcilor. În acest articol, vom explora cerințele nutriționale ale curcilor, diferitele etape de alimentație și sfaturi pentru a asigura o dietă adecvată pentru aceste păsări.
Inscriete la noutatile noastre