Livrăm gratuit în raza municipiului Chișinău comenzile ce depășesc valoarea de 500 lei.

Telefon

022011082

Ore de lucru

09:00 - 18:00

Telefon

022011082

0

Cresterea palmipedelor pentru carne

21 Jan 2022

Vom vorbi despre cresterea palmipedelor pentru carne, se va lua în considerare calitatea cărnii la palmipede , ce este reprezentata de conținutul de proteine, lipide, hidrati de carbon si alte substante (vitamine, saruri minerale), precum si de procentele tesuturilor muscular adipos, conjunctiv, osos, reprezentate in total carcasa. In acest sens, calitatea carnii este dependenta de specie, rasa, varsta, stare de intretinere.

La cresterea bobocilor de gasca pentru carne, obiectivul vizeaza obtinerea la varsta de 8-9 saptamani a unui boboc sanatos, cu masa musculara dezvoltata, cu schelet puternic, bine imbracat in penaj. Fie se practica cresterea pe asternut permanet sau pardoseala din gratar, aici depinde de optiunea si tehnologia aleasa de fiecare crescator.

 

La bobocii de rata se cresc diferentiat, in functie de varsta.

Perioada 1-7 zile, hala se curata, se dezinfectează si este lasata intr-o pauza (vid sanitar) de 5-7 z. inaintea populării. Temperatura in adapostul bobocilor de rate , initial la nivelul bobocilor va fi de 35°C. Temperatura se va reduce in continuare cu aproximativ 7°C pe saptamana (ideal 1°C pe zi) pana jurul varstei de 14 zile. Temperatura halei va fi de 24-20°C . Hrana din această perioadă se va asigura din hranitoare circulare (tavite), calculandu-se cate o hranitoare pentru maxim 100 de boboci.

Adaparea in prima perioada se realizeaza in adaposturi vacuumatice preferabil situate pe gratare dispuse deasupra unor tavi de colectare a apei varsate de boboci , la intretinerea asternutului in stare corespunzatoare. Dupa 7-10 z. se va face o trecere progresiva la adaparea in adaposturi tip palmipede situate pe zona de adapare. Lumina-alba, continua va fi asigurata intreaga perioada de crestere a broilerului de rata. Pentru a contracara stresul datorat de intreruperea accidentala a iluminarii, incepand cu a treia zi de viata, bobocii vor avea cel putin o ora de intuneric (23 de ore lumina). Ventilatia, minima la inceput, pentru a nu crea curenti, va deveni activa din saptamanile a 2-a si a 3-a de crestere, in functie de temperatura exteriora. Asternutul se mentinut in conditii bune, prin improspatarea zilnica sau ori de cate ori este cazul, a unui strat subtire de asternut.

 

In perioada 8-21 zile, cuprinde stadiul in care bobocii  cuprind treptat intreaga suprafata a adapostului. Adapatorile se vor curata de doua ori pe zi. Regimul de lumina, de 23 de ore trebuie sa asigure o inensitate a luminii de 3W/m², pentru a nu favoriza picajul ( ciupitul bobocilor). Temperatura halei trebuie sa fie de 20°C in ziua a 14-a. Hrana se va asigura treptat din hranitoare, astfel ca la varsta de 21 de zile sa consume furajul granulat numai din aceastea. Dimensiunea granulei, incepand de la varsta de 14 zile, este de 5 mm.

 

Perioada 22-49 zile. In aceasta perioada temperatura trebuie sa fie mentinuta cat mai aproape de 20°C. Asternutul trebuie mentinut curat si uscat, prin adaugare zilnica, fiind contraindicat evacurarea asternutului deteriorat, intrucat se streseaza bobocii. Calitatea asternutului trebuie mentinuta prin respectarea densitatii bobocilor (5 boboci/m²) si a celoralati factori: ventilatia, reglarea utilajului de adapare, etc. Ventilatia trebuie supravegheata si adaptata permanent conditiilor de microclimat iar respectarea acestor conditii minime de crestere permite realizarea performantelor de sporuri in greutate si consum de furaje.

 

 

ATENȚIE !!!

Aceste informații sunt minuțios selecționate și scrise de medici veterinari , dar nu înlocuiesc consultația sau examinarea medicală. Pentru o diagnoză exactă rugăm sa consultați un medic veterinar în persoană sau o clinică specializată .Pentru noi este foarte important ca dumneavoastră sa dețineți informații corecte și coerente, prezentate în modul cel mai simplu si pe înțeles, pentru a vă crea o idee generală în raport cu problemele cu care vă confruntați. Aici veți găsi răspunsuri ce reflectă practicile generale cu caracter de îndrumare, dar nu de diagnoză exactă !

Articole Similare

Jun

13

ALIMENTATIA PASARILOR DE CARNE

Alimentația păsărilor de carne este un aspect esențial în creșterea și dezvoltarea acestora, influențând direct sănătatea, rata de creștere și calitatea cărnii. Acest articol va aborda principalele componente și considerente necesare pentru o alimentație optimă a păsărilor de carne, inclusiv necesarul de nutrienți, tipurile de furaje și practicile de hrănire.

May

19

Lucruri interesante despre pui (păsări)- partea 2.

Corpul de pui conține cu 15% mai multă apă decât corpul uman.  Frica de găini se numește Alektorofobie.  Dacă albușul este tulbure, înseamnă că oul este proaspăt.

May

15

Lucruri interesante despre pui (păsări)- partea 1.

Sunt mai mulți pui pe pământ decât oameni - 25 de miliarde. Există mai multe dintre ele decât orice altă specie de păsări. Găinile își pot aminti mai mult de 100 de fețe umane diferite. Ei își amintesc și chipuri de animale. O găină își întoarce ouăle de aproximativ 50 de ori pe zi și poate depune mai mult de 300 de ouă pe an.

Jan

27

10 sfaturi pentru o vizită reușită la medicul veterinar!

Suntem conștienți că vizitele la medicul veterinar pot fi stresante pentru animalele noastre de companie. Cu toate acestea, există câteva trucuri și abordări pe care le puteți încerca pentru a face această experiență mai plăcută și mai puțin traumatică pentru prietenul tău cu blăniță

Mai multe sfaturi
NEWSLETTER

Inscriete la noutatile noastre

<