Inscriete la noutatile noastre
Livrăm gratuit în raza municipiului Chișinău comenzile ce depășesc valoarea de 500 lei.
Telefon
24 Jan 2022
Colibaciloza aviara.
Scopul principal al acestui articol este de a ajuta o persoană care nu are cunoștințe speciale in domeniu , să recunoască colibaciloza și să facă primii pași pentru a trata aceasta infecție a păsărilor.
Colibaciloza (colibaciloza) este o infecție a păsărilor sistemică cauzată de Escherichia coli și include colisepticemia, coligranulomul (boala Hjarra), boala sacului aerian (boala respiratorie cronică, CRD), celulita aviară (procesul inflamator), sindromul capului balonat, peritonita, salpingita, osteomielita / sinovită, panoftalmită și omfalită (infecție a sacului vitelin). La mamifere, colibaciloza este cea mai frecventă infecție intestinală, în timp ce la păsări este de obicei o boală secundară sau sistemică care se dezvoltă atunci când mecanismele imunitare ale gazdei sunt deteriorate.
Prevalența infecției la păsări.
Diverse serotipuri de E. coli sunt membri ai florei intestinale a animalelor, inclusiv a oamenilor, și sunt susceptibile de a infecta majoritatea mamiferelor și păsărilor. Clinic, boala se manifestă la găini, curcani și rațe.
Patogeneza infecției la păsări
Șaptezeci și patru (48%) din 154 de serotipuri de E. coli provoacă pericardită și mortalitate la puii de 3 săptămâni după inocularea sacului aerian și/sau moartea la embrionii de 13 zile după inocularea alantoidei.
Păsări sănătoase, cu un sistem imunitar intact, sunt rezistente la infecția naturală cu E. coli, inclusiv la infecției cu tulpini virulente. Infecția apare atunci când barierele pielii sau mucoasei sunt perturbate (de exemplu, ombilic nevindecat, răni, leziuni ale mucoasei de către viruși, bacterii sau paraziți, pierderea microflorei normale), sub expunere la factori externi (mediu poluat, ventilație slabă a spațiilor, apă contaminată), stres sever (pe termen scurt sau foarte lung). Bronșitele infecțioase, virale la pui, hemoragice, enterite virale la curcani, expunerea la amoniac la păsări sunt principalii factori care predispun la dezvoltarea infecției cu colibaciloză.
Infecția tractului respirator.
E. coli infectează frecvent tractul respirator al păsărilor co-infectate cu diferite combinații de virusuri ale bronșitei infecțioase (IBV) și virusul bolii Newcastle (NDV), inclusiv tulpini de vaccin și micoplasme. Evident, căile respiratorii deteriorate devin extrem de susceptibile la invazia E. coli. De obicei, se dezvoltă inflamația sacilor de aer (aerosaculită) sau boala respiratorie cronică (CRD).
Pericardita și colorarea verde a ficatului la un curcan după infecția cu coli
Pe lângă aerosaculită, care se poate răspândi la țesuturile adiacente, sunt adesea prezente pneumonia, pleuropneumonia, pericardita și perihepatita .Mai rar, pot fi observate salpingita, panoftalmita, leziuni infecțioase ale oaselor și membranelor sinoviale, în principal după dezvoltarea sepsisului.
Inhalarea prafului contaminat cu bacterii coli este una dintre cele mai importante cauze de infecție în sacii de aer susceptibili. Praful și amoniacul, dacă sunt prezente în cantități mari în adăpostul de păsări
Pericardită.
Majoritatea serotipurilor de E. coli provoacă pericardită după dezvoltarea septicemiei. Pericardul devine tulbure, iar epicardul devine edematos și acoperit cu exsudat deschis la culoare. Sacul pericardic este adesea umplut cu exsudat fibrinos galben deschis .
Salpingita.
Când sacul de aer abdominal stâng este infectat cu E. coli, femelele pot dezvolta salpingită cronică. În același timp, oviductul este extins, umplut cu un număr mare de mase cazeoase, peretele său devine mai subțire .
Păsări infectate adesea mor în primele 6 luni de la infecție, iar supraviețuitorii sunt rareori capabili să depună ouă, la găinile ouătoare, rațe și gâște, salpingita se poate dezvolta și ca urmare a formelor de coli din cloaca care intră în oviduct.
Septicemia acută
Cea mai caracteristică afectare este un ficat verde, în unele cazuri se găsesc mai multe focare palide în ficat. Deoarece CRD se dezvoltă ca urmare a septicemiei, există tendința de a forma pericardită și peritonită. Septicemia acută se observă cel mai frecvent la curcani din cauza infecției cu virusul enteritei hemoragice.
Sinovita/Osteomielita
Unele tulpini de E. coli sunt izolate din articulațiile puiilor infectați. Sinovita este adesea o continuare a septicemiei și se poate dezvolta la păsările imuno deprimate. Multe păsări se recuperează în aproximativ 1 săptămână, iar la unele infecția devine cronică și pare letargică.
Panoftalmita.
Panoftalmita este o consecință atipică a sepsisului rezultat din infecția cu E. coli. Există o acumulare de puroi în camera anterioară, de obicei într-un ochi, care devine orb (foto). Majoritatea păsărilor mor la scurt timp după producerea daunelor, deși unele se recuperează.
Coli-granulomul .
Coli-granulomul la pui și curcan se caracterizează prin prezența granuloamelor în ficat, cecum, duoden și mezenter.
Sindromul capului umflat.
Sindromul capului balonat (BHS) este o formă acută sau subacută de celulită (inflamație a țesutului conjunctiv) care implică țesuturile periorbitale și subcutanate adiacente ale capului păsării . Inflamația țesuturilor periorbitale se dezvoltă deja în stadiile incipiente ale bolii, iar țesutul limfoid afectat din bronhii devine o zonă prin care E. coli pătrunde în membrana mucoasă. Sindromul capului umflat la puiul de carne.
Celulita aviara.
Cunoscut și ca proces infecțios inflamator sau boală cronică de piele care afectează cavitatea abdominală a puilor broiler, se caracterizează prin prezența unui strat de exudat brânză, heterofil în țesuturile subcutanate.
Enterită
Enterita primară la păsările de curte cauzată de E. coli este considerată rară, dacă apare deloc.
Septicemia de rață
Septicemia coliformă la rațe se manifestă prin pericardită, perihepatită și aerosaculită. Țesuturile afectate sunt acoperite cu un strat de exsudat granular sau brânză umezit de diferite grosimi. La autopsie, se remarcă adesea un miros caracteristic. Ficatul este umflat, bila este de culoare închisă, splina este umflată, de culoare închisă. Septicemia coliforme poate apărea pe toată perioada de creștere a păsării, dar cel mai adesea în ultimele luni de toamnă și iarnă. Rățucile la orice vârstă sunt destul de sensibile la această boală. Se găsește în principal în fermele individuale de păsări și în incubatoare, care pot fi surse de infecție.
Tratament
E. coll este susceptibil la multe medicamente: ampicilină, cloramfenicol, clortetraciclină, neomicina, nitrofurani, gentamicina, ormetiprim-suldimetoxină, acid nalidixic, oxiteteraciclină, polimixină B, spectinomicina, streptomicina și sulfatice. Foarte eficiente în tratamentul colibacilozei sunt enroflaxina și sarafloxalina.
E. coli izolate din păsări de curte sunt adesea rezistente la unul sau mai multe medicamente, mai ales dacă au fost utilizate pe scară largă în industria păsărilor de curte de mult timp (de exemplu, tetracicline). Prin urmare, este imperativ să se determine sensibilitatea medicamentului la tulpina de E. coli implicată în focar pentru a evita utilizarea medicamentelor ineficiente.
Chiar și un medicament extrem de eficient poate să nu aibă efectul dorit asupra populației de păsări dacă este aplicat pentru o perioadă scurtă de timp sau dacă nu poate ajunge la locul infecției. O supradoză de medicamente contribuie la dezvoltarea rezistenței la acestea.
Prevenirea și controlul bolilor
S-au obţinut vaccinuri inactivate eficiente împotriva unor serotipuri de E. coli.
Nu există metode specifice pentru reducerea conținutului de E. coli patogen în intestine și fecale, dar acest lucru poate fi realizat prin toate metodele cunoscute:
1) Folosiți numai furaje granulare pentru hrănirea păsărilor, deoarece acestea conțin o cantitate mai mică de E. coli decât în furajele maruntite;
2) Controlați rozătoarele, deoarece fecalele lor sunt o sursă de E. coli patogenă;
3) Dă-i păsării doar apă curată de băut, deoarece apa poluată conține o cantitate imensă de microorganisme patogene. Clorarea apei și utilizarea sistemelor de udare închise (papilele) reduce conținutul de agenți patogeni ai infecției cu coli și reduce posibilitatea dezvoltării aerosaculitei.
4) Cea mai importantă cale de transmitere a tulpinilor patogene de E. coli de la turmă la turmă este prin ouăle incubate contaminate cu fecale. Transmiterea poate fi redusă prin colectarea frecventă a ouălor, menținerea așternutului curat, nefolosirea ouălor de pe podea, distrugerea ouălor crăpate sau a celor care prezintă semne evidente de contaminare fecală, fumigarea sau dezinfectarea ouălor în decurs de 2 ore de la depunere.
5) Dietele bogate în proteine și bogate în vitamina E contribuie la supraviețuirea acestora.
ATENȚIE !!!
Aceste informații sunt minuțios selecționate și scrise de medici veterinari , dar nu înlocuiesc consultația sau examinarea medicală. Pentru o diagnoză exactă rugăm sa consultați un medic veterinar în persoană sau o clinică specializată .Pentru noi este foarte important ca dumneavoastră sa dețineți informații corecte și coerente, prezentate în modul cel mai simplu si pe înțeles, pentru a vă crea o idee generală în raport cu problemele cu care vă confruntați. Aici veți găsi răspunsuri ce reflectă practicile generale cu caracter de îndrumare, dar nu de diagnoză exactă !
Aug
25
Escherichia coli (E. coli) este o bacterie gram-negativă care joacă un rol dublu în sănătatea animalelor: unele tulpini sunt parte a microbiotei normale a intestinului, în timp ce altele sunt patogene, provocând diverse boli infecțioase. În acest articol, vom explora natura acestei bacterii, tipurile de infecții pe care le poate cauza la animalele domestice, simptomele și metodele de prevenție și tratament.
Aug
02
Curcile sunt păsări domestice apreciate pentru carnea lor gustoasă și sunt crescute pe scară largă în fermele din întreaga lume. O alimentație corectă și echilibrată este esențială pentru sănătatea, creșterea și producția optimă a curcilor. În acest articol, vom explora cerințele nutriționale ale curcilor, diferitele etape de alimentație și sfaturi pentru a asigura o dietă adecvată pentru aceste păsări.
Jun
13
Alimentația păsărilor de carne este un aspect esențial în creșterea și dezvoltarea acestora, influențând direct sănătatea, rata de creștere și calitatea cărnii. Acest articol va aborda principalele componente și considerente necesare pentru o alimentație optimă a păsărilor de carne, inclusiv necesarul de nutrienți, tipurile de furaje și practicile de hrănire.
May
19
Corpul de pui conține cu 15% mai multă apă decât corpul uman. Frica de găini se numește Alektorofobie. Dacă albușul este tulbure, înseamnă că oul este proaspăt.
Inscriete la noutatile noastre