Livrăm gratuit în raza municipiului Chișinău comenzile ce depășesc valoarea de 500 lei.

Telefon

022011082

Ore de lucru

09:00 - 18:00

Telefon

022011082

0

Ar putea exista o sarcină falsă la pisici, cum am putea depista ?

16 Jan 2022

Ar putea exista o sarcină falsă la pisici, cum am putea depista ?

Pentru prima dată, ar putea sa devină mamă deja la vârsta de 5 până la 9 luni. În această perioadă, ea are nevoie de atenție și îngrijire deosebită, deoarece eșecul hormonal poate provoca o sarcină falsă.

Sarcina falsă - ce este?

Pseudo-sarcina este o stare a femeii in care apar toate semnele unei sarcini normale. Se datorează în primul rând tulburărilor hormonale și/sau psihice.

Sarcina falsă apare de obicei imediat după estrus, chiar dacă pisica nu iese afară și nu intră în contact cu alte animale. Comportamentul unei femele nu poate fi cu adevărat distins de cel însărcinat, doar pisoii nu vor apărea, iar procesul în sine va dăuna foarte mult animalului de companie.

Durata afecțiunii durează rareori mai mult de 1-1,5 luni. Apare la 6-12 săptămâni de la debutul estrusului. Într-o grupă specială de risc se află: Orientalii, Sfinxurile, Cornish Rex.

Cauzele:

Motive psihologice

-Imperecherea cu un pisoi castrat sau bolnav

-Împerecherea „goală” face ca pisica să elibereze hormoni - prolactină și estrogen, iar nivelul de progesteron, dimpotrivă, scade. Organismul se adaptează la sarcină, procesele externe și interne sunt activate, iar fertilizarea nu are loc.

-Împerecherea la sfârșitul ciclului (estru)

În acest caz, corpul galben poate rămâne, ceea ce va provoca toate simptomele unei sarcini false la o pisică.

-Coabitare cu femele gravide

Când sunt pisici care nasc în casă, celălalt o poate urmări, apoi repetă comportamentul. Abaterile încep în psihic, ceea ce afectează starea generală a animalului.

-Stres sever

Cauzele stresului pot fi: mutarea, o despărțire îndelungată de proprietar, intervenții chirurgicale etc. Animalul poate compensa toate aceste situații cu o sarcină imaginară.

Cauze fiziologice

-Dezechilibrul hormonal

-Se întâmplă adesea la pisicile mai în vârstă, precum și din cauza unor boli ale sistemului endocrin (diabet zaharat, obezitate etc.).

-Patologia congenitală a organelor de reproducere

Acestea includ inflamația uterului, ovarele polichistice, endometrita, fibromul și alte boli ale sistemului reproducător.

-Predispozitie genetica

Dacă animalul a moștenit această patologie, atunci se recomandă sterilizarea în stadiile incipiente.

Boala tiroidiană etc.

Amintiți-vă că numai un medic veterinar poate determina cu exactitate cauza și poate prescrie tratamentul corect.

Este posibil să aveți o sarcină falsă la pisici după sterilizare?

Castrarea unei pisici este o operație de îndepărtare a ovarelor. Îi face viața mult mai ușoară unei pisici a cărei sarcină nu este planificată.

În primul rând, riscul multor boli de reproducere și oncologice este eliminat.

În al doilea rând, estrul la femelă se oprește, astfel încât o sarcină falsă după sterilizare la o pisică este exclusă 100%.

Alte beneficii includ:

-o schimbare a caracterului în bine - animalul devine mai calm, atacurile de agresivitate dispar;

-animalul încetează să marcheze teritoriul în apartament;

-în procesul de estrus, nu suferă dacă împerecherea cu un partener nu are loc.

Pentru a proteja complet animalul de companie, este mai bine să se sterilizeze la 5-7 luni, înainte de debutul pubertății. În acest caz, pisica va tolera mai ușor operația, iar perioada de recuperare va trece rapid.

Simptomele

-o schimbare bruscă a dispoziției (atacuri de sensibilitate la agresivitate sau invers);

-exacerbarea instinctului matern (femeia începe să echipeze un colț separat pentru viitorul „descendent”, își poartă jucăriile în dinți, le linge);

-mameloane umflate;

-secreții mucoase din vulvă;

-probleme digestive (vărsături, tulburări ale scaunului);

-creșterea temperaturii;

-apetit brutal (în timpul sarcinii normale, se agravează);

-balonare severă;

-creșterea generală a greutății corporale;

-somnolenţă;

-apatie pentru jocurile obișnuite.

Dacă observați oricare dintre aceste semne la animalul dvs. de companie, atunci solicitați imediat ajutor de la specialiști. Rețeaua de clinici veterinare Svoi Doktor va ajuta la identificarea în timp util a semnelor de sarcină falsă la pisici și la prescrierea tratamentului.

Consecințele posibile includ:

Neoplasme maligne

Piometru și endometrită

Piometrul este o inflamație a uterului la femei, însoțită de o acumulare de conținut purulent, mucos, amestecat cu sânge în interiorul cavității. Metoda radicală și cea mai fiabilă de tratament este chirurgicală - ovariohisterectomia (ovarele și uterul sunt îndepărtate).

Forma deschisă a piometrului se manifestă prin cel mai evident simptom de scurgere fetidă din vagin. Sunt abundente sau rare, dar aproape întotdeauna apar la 1-1,5 luni după terminarea ultimului estru.

Forma închisă este insidioasă prin faptul că nu există selecții. În același timp, proprietarul nu observă adesea că animalul a devenit inactiv, mănâncă prost, iar stomacul său este ușor lăsat și mărit.

Endometrita este o inflamație a mucoasei uterului. Cel mai frecvent este diagnosticat la pisicile mai în vârstă sau necastrate între 1 și 7 ani.

În forma cronică a bolii, animalul arată sănătos la exterior, dar linge mai des în vulvă, nivelul de activitate și apetitul scade, iar temperatura crește. În stadiile incipiente, este posibil să se utilizeze tratament conservator cu antibiotice și antimicrobiene, în stadii avansate - doar sterilizare, deoarece o agravare a situației va duce la dezvoltarea peritonitei.

Mastită

Mastita este o inflamație a glandelor mamare. Începe procesul de lactație, dar laptele nu merge nicăieri. Aceasta duce la o formare infecțioasă-inflamatoare, purulentă. Sfarcurile crapă și dor, apar scurgeri neobișnuite, starea generală de bine se înrăutățește și începe pierderea în greutate.

Mastita seroasă în stadiul inițial este ușor de tratat cu antibiotice, abcesele sunt mult mai dificile și mai lungi, poate fi necesară o intervenție chirurgicală.

Infertilitate

Încălcări similare în ciclurile 2 și 3, precum și cazurile repetate de sarcină falsă, pot priva pisica de posibilitatea de a avea urmași.

Stare psihică severă și depresie prelungită

În timpul unei sarcini reale și după aceasta, femeile pot experimenta stres emoțional sever. Când pisoii se nasc, aceștia îi protejează în mod activ și îi țin pe oameni departe. Se pot comporta agresiv, suiera, musca sau zgarie.

Când un animal imită procesul maternității, atunci diverse obiecte din casă se dovedesc a fi pisoi, nu doar jucării. Femelele își îndreaptă toată atenția asupra lor. Încercările de a lua aceste obiecte sau de a interfera cu „mama grijulie” o pot duce într-o stare de depresie profundă. Pisica nu va putea face față singură acestui lucru.

În aceste cazuri, medicul veterinar trebuie să excludă aceste boli, avortul spontan și să normalizeze starea generală (fizică și emoțională).

Tratamentul sarcinii false la pisici

Dacă cazul este avansat și simptomele unei sarcini false la o pisică sunt însoțite de alte complicații, atunci este necesară o examinare completă.

Mai întâi trebuie să faceți toate analizele (frotiuri, sânge pentru hormoni) și să faceți o ecografie. Diagnosticul cu ultrasunete va ajuta la excluderea bolilor sistemului reproducător și a altor complicații. În continuare, medicul va prescrie un curs de terapie în funcție de patologiile constatate: intervenție chirurgicală, chimioterapie, criodistrucție etc.

În plus:

este prescris un curs de antibiotice, sedative sau medicamente hormonale;

se introduc agenţi speciali care opresc lactaţia.

Într-un stadiu incipient al diagnosticului, patologia poate fi eliminată prin ajustarea comportamentului și alimentației animalului. Pentru a face acest lucru, trebuie să efectuați următorul algoritm de acțiuni:

Reduceți aportul de calorii și reduceți porțiile.

Urmați o dietă, excludeți produsele cu lapte acru (este mai bine să treceți la alimente uscate).

Nu pedepsiți animalul pentru farse, jucați-vă mai des și acordați-i mai multă atenție.

Îndepărtați jucăriile moi care provoacă instinctul matern.

Este recomandabil să protejați pisica de contactul cu alții.

Amintiți-vă că apariția semnelor unei sarcini false la pisici necesită o examinare obligatorie într-o clinică veterinară. În niciun caz nu vă automedicați și nu sperați că simptomele vor dispărea de la sine. Procesul de tratare a unui animal este strict individual. Este posibil să aveți nevoie de supraveghere medicală constantă și de terapie pe termen lung.

Prevenirea

Măsurile speciale de prevenire vor ajuta la prevenirea pseudosarcinii la pisici în avans. Acestea includ următoarele reguli:

Cel mai sigur mod este sterilizarea obligatorie la o vârstă fragedă.

Dacă animalul va da descendenți, atunci împerecherea se recomandă să fie efectuată după 3 estrus.

Dacă în apartament există mai multe pisici deodată, atunci este mai bine să plasați temporar femeia însărcinată într-o cameră separată.

Să efectueze împerecherea numai cu pisici sănătoase care au dat deja descendenți sănătoși.

Dacă sarcina pisicii nu are loc după mai multe împerecheri, contactați un specialist în reproducere.

Urmați dieta corectă;

Eliberați-vă animalul de companie de stres.

Monitorizați îndeaproape starea de sănătate a pisicii pentru a evita tratamentul sarcinii false și pentru a o proteja de complicații.

 

 

ATENȚIE !!!

Aceste informații sunt minuțios selecționate și scrise de medici veterinari , dar nu înlocuiesc consultația sau examinarea medicală. Pentru o diagnoză exactă rugăm sa consultați un medic veterinar în persoană sau o clinică specializată .Pentru noi este foarte important ca dumneavoastră sa dețineți informații corecte și coerente, prezentate în modul cel mai simplu si pe înțeles, pentru a vă crea o idee generală în raport cu problemele cu care vă confruntați. Aici veți găsi răspunsuri ce reflectă practicile generale cu caracter de îndrumare, dar nu de diagnoză exactă !

Articole Similare

Jun

17

Crinii și pericolul lor pentru pisici: Ce trebuie să stie proprietarii!

Crinii sunt flori apreciate pentru frumusețea și parfumul lor, însă, pentru proprietarii de pisici, aceste plante reprezintă un pericol deosebit. Deși crinii pot adăuga eleganță și culoare casei tale, este important să înțelegi riscurile pe care le prezintă pentru feline.

May

09

Ce este giardia si cum se transmite

Giardia este un parazit al sistemului digestiv, mai precis al intestinului subtire. Exista foarte multe specii de Giardia cunoscute pana in prezent, cea mai importanta fiind Giardia intestinalis (sinonime: Giardia duodenalis, Giardia lamblia). Acest parazit se prezinta sub 2 forme.

May

03

Aveți grijă la supraalimentarea în timpul sărbătorilor pascale!

Cu sărbătorile pascale apropiindu-se, e important să avem în vedere și bunăstarea celor mici, adică animăluțele noastre de companie. În timp ce noi, oamenii, ne bucurăm de mese festive și dulciuri, trebuie să fim conștienți de faptul că animalele  nu trebuie să împartă tot ce punem pe masă.

Apr

11

 Alimente Interzise: Ce să Păstrezi Departe de Animalele Tale

1. Ciocolata: conține teobromină, care este toxică pentru câini și pisici. Consumul chiar și a unei cantități mici poate provoca vărsături, diaree și chiar afecțiuni grave ale inimii. Ciocolata neagră  conține cea mi mare cantitate de teobromină și este cea mai toxică. 2. Ceapă și Usturoi: Aceste legume conțin substanțe și anume compuși sulfurici care pot afecta celulele roșii din sângele animalelor, provocând anemie prin distrugerea hematiilor, methemoglobinemie, iritații gastrointestinale, cum ar fi vărsăturile și diareea, iar consumul unei cantități mari dă dificultăți de respirație și insuficiență renală. Atât ceapa cât și usturoiul, fie în formă crudă sau gătită, sunt periculoase pentru animalele de companie.

Mai multe sfaturi
NEWSLETTER

Inscriete la noutatile noastre

<